19 april 2021

VOC-replica Amsterdam terug op het honk

Na maandenlang onderhoud bij Damen Ship Repair Amsterdam en Damen Oranjewerf keerde vrijdag 16 april de ‘Amsterdam’ terug aan de steiger naast Het Scheepvaartmuseum. De replica van de Oost-Indiëvaarder werd niet door een grote menigte onthaald, maar wél door de kinderburgemeester Dominic (9) uit Amsterdam Nieuw-West. De terugkeer was live via het instagramkanaal van het museum te volgen.

De Amsterdam – een replica van het gelijknamige VOC-schip dat al tijdens zijn eerste reis naar Batavia bij Hastings (GB) verging (1749) – werd samen met museumdirecteur Michael Huijser, de kinderburgemeester en een aantal leerlingen van de Alan Turingschool onthaald. Samen plaatsten zij een tijdcapsule – een USB-stick – onder de mast met daarin persoonlijke verhalen en voorwerpen van de leerlingen.

Herinneringen-pot
Een bijzondere gebeurtenis zo vindt ook de kinderburgemeester Dominic. “Als ze over 25 jaar de capsule openen, kunnen ze zien hoe wij vroeger leefden en wat onze dromen waren.” Ook leerling Imani vindt het speciaal om hier bij te zijn. “Straks zeggen ze over 25 jaar: Ben jij niet die Imani van Het Scheepvaartmuseum?” Nadat de digitale ‘herinneringen-pot’ achter slot en grendel lag, mochten de aanwezige leerlingen als eerste bezoekers het gerefitte VOC-schip op. En dat vonden ze fantastisch. “Het is toch een historisch moment!” Aldus de erg in zijn nopjes zijnde Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum.

Breeuwen
Het onderhoud van VOC-schip Amsterdam bleek uiteindelijk een stevige klus. Het onderwaterschip is waterdicht gemaakt aan de hand van een eeuwenoude techniek: het breeuwen. Een zware klus die volledig met de hand wordt gedaan. Breeuwen is een techniek waarbij de kieren tussen de gangen van de huid of tussen de planken van het bovendek van een schip worden dichtgemaakt met behulp van veelal henneptouw en pek of teer. Daarnaast zijn slechte houtdelen vervangen, is het schip voorzien van een nieuwe laag verf en zijn de drie masten, de stengen en de ra’s van het schip vernieuwd. In totaal werkten er ruim 50 man aan het schip, waaronder een timmer- en breeuwploeg, schilders, tuigers, mastenmakers, aannemers en dokmedewerkers.

Bezoek
Een bezoek aan de Amsterdam is mogelijk tijdens de pilot met sneltesten op 21, 22 of 23 april. Mensen met een Museumkaart kunnen het museum bezoeken als ze een kaartje voor een tijdvak reserveren en een negatieve sneltest laten zien. Bezoekers die een ticket reserveren, ontvangen een link om een afspraak te maken voor een gratis sneltest.  Reserveer nu je tickets op https://reserveren.museum.nl/evmibfU3 

Maritiem-Historisch onderzoekers gezocht!
Altijd al de collectie van het Scheepvaartmuseum willen onderzoeken? De aanmeldprocedure voor het Dr. Ernst Crone Fellowship 2021 staat open voor afgestudeerde masterstudenten. Meer info? https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/collectie/onderzoek/fellowships/fellows-2021

Deel dit artikel