De bouw van de zeesluis startte in juli 2016 en was in augustus 2021 klaar om getest te worden. En dat gebeurde volop! De loodsen, slepers, sluisbedienaars en de vletterlieden kregen zo’n vijf maanden de tijd om de grootste zeesluis ter wereld te testen. In januari 2022 werd de sluis officieel geopend door Koning Willem-Alexander.
Hoe de bouw van het waterwerk verliep zagen wij de afgelopen jaren in korte timelapse foto’s en video’s én bij het sluis haven informatiepunt SHIP in IJmuiden. Het Discovery programma How do they do it? ging een aantal maanden na de opening langs bij Jan Rienstra van Rijkswaterstaat om te onderzoeken wat er nu allemaal bij de bouw van de grootste zeesluis ter wereld komt kijken. Is het proces zo veel anders dan bij de bouw van een kleinere sluis?
Selectieve onttrekking
Een belangrijke focus is gelegd op het selectief onttrekken van zout tijdens het schutproces. De grootste zeesluis ter wereld kan meer grote schepen tegelijkertijd schutten, maar brengt ook een grote hoeveelheid zout met zich mee. Hiervoor wordt door Rijkswaterstaat in samenwerking met van Hattum en Blankevoort een zoutdam gerealiseerd. Een soort (zoutwater)brievenbus dat zoet water uit het Noordzeekanaal tegenhoudt en zout water terug naar zee laat stromen.
Bekijk hier de aflevering!