13 september 2024

Havenwethouder Van Buren opent nieuwe agri-loods HES Bulk Terminal Amsterdam

Binnen de verduurzamingsstrategie om de haven van Amsterdam ‘kolenvrij’ te maken opende HES Bulk Terminal Amsterdam gisteren de nieuwe loods voor agri-producten. Het betreft een multifunctionele locatie met een opslagcapaciteit van ongeveer 145.000 kubieke meter.

Voor HES betekent de oplevering van de multifunctionele loods een verdubbeling van de opslagcapaciteit en een serieuze reductie van de ruimte voor kolen van circa 250.000 ton. Vanaf heden zullen in het gebouw onder meer diervoederproducten onderdak krijgen die Europa worden ingevoerd.

Minder stof
De nieuwe loods bestaat uit 12 opsplitsbare vakken. Zo kan op een efficiënte en flexibele manier ingespeeld worden op de vraag vanuit de markt naar hoogwaardige overdekte opslag van agri-producten bestemd voor de feed industrie. Door te kiezen voor een ontwerp waarbij ook een groot gedeelte van de verlading overdekt gebeurt, zal er veel minder last van weersinvloeden zijn. De nieuwe loods zal ook een positief effect hebben op de stofhinder die soms in de omgeving wordt ervaren.

Verbetering kade
Naast de vervanging van de twee oude loodsen wordt ook de weegtoren vervangen door twee nieuwe exemplaren én zorgt Havenbedrijf Amsterdam voor aanpassingen aan de kade zodat er straks meer kademeters bijkomen. Ook dit met het oog op de verdere uitfasering van kolen op de terminal.

HES-Chief Operating Officer Jeroen van der Neut geeft uitleg over de nieuwe loods aan Hester van Buren (wethouder Gemeente Amsterdam), Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) en Hans van Wijk (Accounthouder Haven Gemeente Amsterdam).

Kansen grijpen
CEO van HES International Cees van Gen zei bij het slaan van de eerste paal van de loods in april 2023: “HES International heeft een sterke ambitie om haar activiteiten verder te diversifiëren door kansen te grijpen in de grondstoffen- en energietransitie. De terminal in Amsterdam is hier een goed voorbeeld van. De bouw van deze nieuwe loods past naadloos in de strategie die gericht is op het versterken van onze agri & minerals activiteiten.

Positie verstevigen
Met de bouw van deze loods verstevigt HES Bulk Terminal Amsterdam haar positie nog verder als leidende droge bulk terminal in de haven van Amsterdam.”

Fotocredits: Gemeente Amsterdam

Deel dit artikel