21 augustus 2024

Gepeild verleden: 700 jaar Loodsengeschiedenis

Havenmeester van Milembe Mateyo nam een exemplaar in ontvangst van het boek Gepeild verleden van Loodswezen Amsterdam-voorzitter Robert de Jonge. De uitgave behandelt 700 jaar loodsgeschiedenis en werd geschreven door Anne Doedens en Matthieu Borsboom.

Het Nederlandse Loodswezen, geworteld in de middeleeuwen, is essentieel voor veilige scheepvaart in Nederland. Miljoenen schepen werden eeuwenlang door loodsen uit de Nederlanden bediend. Loodsen, ervaren maritieme professionals, kennen de Nederlandse wateren als hun broekzak en begeleiden schepen van en naar drukke havens zoals Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Delfzijl. Tijdens de Gouden Eeuw speelden loodsen een sleutelrol in de opkomst van de Nederlandse maritieme macht.

Cruciaal
Ook vandaag de dag blijft het Loodswezen cruciaal voor de nationale economie en de maritieme veiligheid: het staat model voor de maritieme expertise en traditie van ons land. Het boek Gepeild verleden vult een historisch hiaat – er bestaat geen vergelijkbaar werk – en behandelt vijftig onderwerpen en onthult aspecten zoals dagelijks leven, gevaren, reglementen en de ontwikkeling van het Loodswezen, geïllustreerd met circa 200 beelden. Het biedt lezers ook leestips en aanbevelingen voor bezienswaardigheden.

Reportage
Binnenkort volgt er een uitgebreide reportage over het loodswezen en een recensie van het boek in ons online magazine Ways to Sea.

Deel dit artikel