29 juli 2024

Beperkt bedieningsregime Oranjesluizen

Er is in elk geval tot 1 oktober minder capaciteit beschikbaar op de Centrale Bedienpost Schellingwoude. Deze unit bedient twee complexen: de Oranjesluis en IJmuiden. Omdat er een uitvalsrisico is op het gemaal- en spuicomplex IJmuiden moeten daar medewerkers van Schellingwoude ter plaatse zijn.

De beperkte bedienregime van het Oranjesluizencomplex geldt in elk geval tot 1 oktober a.s. Wat inhoudt dat deze sluis aan de voet van het IJ van 22.00 uur tot 6.00 uur volledig gestremd voor de recreatievaart. Wachttijden voor de beroeps- en recreatievaart kunnen oplopen.

Beperkingen
Veiligheid staat voorop, daarom wordt ook in deze tijdelijke situatie recreatievaart en beroepsvaart gescheiden geschut in het sluizencomplex. De beperkingen zijn als volgt:

De Noord-, Midden- en Zuidkolk zijn gestremd voor beroepsvaart. Beroepsvaart kan 24/7 gebruik maken van de Prins Willem-Alexandersluis waarbij de wachttijd kan oplopen.

Het Oranjesluizencomplex is van 22.00 uur tot 6.00 uur volledig gestremd voor de recreatievaart.

Overdag, dus van 6.00 uur tot 22.00 uur, is de Middenkolk beschikbaar voor recreatievaart.


Hinder
De beperkingen leveren hinder op voor zowel beroeps-als recreatievaart: er kan extra wachttijd ontstaan. De wandel/fietsroute over het Oranjesluizencomplex blijft toegankelijk.

Deel dit artikel