25 september 2024

AYOP breidt werkgebied uit met Den Helder

AYOP, de netwerkvereniging van offshore energie in Noord-Holland, gaat ook aan de slag in Den Helder. Hier werd in september uitgebreid bij stilgestaan tijdens de Offshore Experience.

Drie havens, één missie

De ontwikkelingen en Nederlandse ambities op het gebied van energieopwekking op zee zijn enorm groot. Samenwerking tussen de Noord-Hollandse havens is daarom cruciaal, ziet ook Kees Turnhout, directeur van Port of Den Helder: “De forse groei van het aantal offshore windparken voor de kust van Noord-Holland is een enorme kans voor de Noord-Hollandse havens. Geen enkele haven kan al dat werk in z’n eentje aan, dus samenwerking is de weg. Samen zijn we sterker.”

Intensieve samenwerking
Waar voorheen soms nog sprake was van onderlinge concurrentie tussen de havens, is de samenwerking door de ontwikkelingen van de laatste jaren steeds intensiever geworden. De havens presenteren zich gezamenlijk op beurzen, overleggen over ruimtegebruik, en werken samen bij vestiging van nieuwe bedrijven (zowel nationaal als internationaal). De stap om het werkgebied van netwerkvereniging AYOP uit te bereiden is dan ook een logische. “AYOP is een fantastisch netwerk van bedrijven, (lucht)havens, overheden, kennisinstellingen en scholen, waarin we de krachten kunnen bundelen. Als Port of Den Helder dragen we daar graag ons steentje aan bij”, aldus Kees Turnhout.

Offshore-energy markt beter bedienen
Door de krachten te bundelen, kan de netwerkvereniging de markt beter bedienen, zegt Peter van de Meerakker, voorzitter van AYOP: “Als vereniging van én voor leden, is het doel van AYOP om zoveel mogelijk werkzaamheden en bestedingen voor offshore energie te laten landen in ons netwerk. We bevinden ons in een groeiende markt, waarbij het ‘alle hens aan dek’ is om onze opdrachtgevers te bedienen. Samen met de bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit Den Helder en de Kop van Noord-Holland kunnen we vanuit de regio de markt voor de Hollandse Kust nog beter gaan bedienen.

Goed voor de haven, economie en energietransitie
Ook de provincie Noord-Holland juicht samenwerking toe en onderschrijft het belang om te handen ineen te slaan. Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Economie, Havens en Recreatie zegt hierover: “De provincie juicht de samenwerking van harte toe. Dat is niet alleen goed nieuws voor de havens zelf, maar ook voor de economie en energietransitie, in onze provincie en ver daarbuiten.”

Deel dit artikel