ALC verrijst aan de Ankerweg in Westpoort en moet het eerste grote centrale distributiecentrum voor de stadslogistiek worden. De ontwikkeling past in de strategie van het Amsterdamse stadsbestuur om de logistiek van onder meer bouwmaterialen, pakketten en horeca-artikelen in de hoofdstad centraal en milieuvriendelijk aan te pakken via elektrisch vervoer over de weg en op het water. Amsterdam mikt er daarbij op om al in 2025 het transport in de binnenstad emissievrij af te wikkelen. Het is dan ook geen verrassing dat bouwbedrijf VolkerWessels zich al eind vorig jaar meldde als klant van ALC. Inmiddels zou al een groot deel van de ruimte zijn verhuurd.
Eigen kade
logistieke stadshub in het Westelijk Havengebied omvat verdeel over twee verdiepingen 120.000 vierkante meter opslag- en distributieruimte en ongeveer 11.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Ook heeft het terrein een eigen kade aan het Noordzeekanaal van 180 meter en goede toegang tot de snelweg A10. Daarnaast zal het centrum worden voorzien van 200 laaddeuren en komen er 1.700 parkeerplaatsen. De stadshub voorziet via zonnepanelen en windmolens in de eigen energiebehoefte.
Beursgang
Het in Praag gevestigde CTP, dat in maart naar de beurs in Amsterdam ging, heeft nu 6,6 miljoen vierkante meter aan vastgoed waarover het bedrijf huurinkomsten ontvangt. Dat zal aan het einde van dit jaar 7,7 miljoen vierkante meter zijn, verwacht het bedrijf nu. Bij de beursgang ging het bedrijf nog uit van 7,5 miljoen vierkante meter aan het einde van 2021.
160 miljoen euro
Amsterdam Logistic Cityhub wordt eind volgend jaar opgeleverd. Het project werd twee jaar geleden opgezet door Wim Beelen na de verkoop van zijn afval-, sloop en recyclingbedrijf. De andere partner is investeerder Paul Vermaat van Bridges Real Estate. Het ging destijds om een investering van rond de 160 miljoen euro, aldus Beelen.
Centraal- en Oost-Europa
CTP is vooral actief in Centraal- en Oost-Europa waar het sinds de jaren negentig van de vorige eeuw actief was in de bouw van grote warehouses en productiehallen. Rond de beursgang in Nederland, die Vos ruim 800 miljoen euro opleverde, maakte de ondernemer al bekend ook actief te willen worden in de Nederlandse vastgoedmarkt te willen. CTP had voor die plannen zo’n 300 miljoen euro klaarliggen. De onderneming heeft ook vastgoedprojecten in Ridderkerk bij Rotterdam, Lelystad en in Waalwijk. Voor dat laatste project zou een half miljoen vierkante meter grond zijn aangekocht.