8 juli 2021

‘Amsterdam Havenstad’ oogst lof van het havenbedrijfsleven

Havenwethouder Victor Everhardt opende ‘Amsterdam Havenstad’ in aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de havencommunity. De permanente tentoonstelling in Het Scheepvaartmuseum oogst lof en waardering voor het resultaat: een prachtig beeld van de haven van toen, nu en straks.
Campagnebeeld voor de tentoonstelling Amsterdam Havenstad die open is

De nieuwe tentoonstelling laat de eeuwenoude relatie zien tussen haven en stad vanaf het moment dat de dam in de Amstel werd gelegd tot en met nieuwe ontwikkelingen op gebied van energietransitie en circulaire economie. Amports, Port of Amsterdam en ORAM Ondernemend Amsterdam waren nauw betrokken bij de samenstelling van de nieuwe expositie. 

Jort Kelder in gesprek met Koen Overtoom over ruimte om te werken in de haven.

Permanente strijd
Voordat het lint naar de tentoonstellingszaal op de 2de etage werd doorgeknipt, voerde Jort Kelder nog een aantal interessante gesprekken met de havencommunity over de relatie tussen de haven en de stad. Met als conclusie dat die verhouding sinds het ontstaan van Amsterdam al een uitdaging is en dat in de toekomst ook zal blijven; een permanente strijd om de beperkte ruimte. Ruimte voor werk en ruimte om te wonen.

Officiële opening van de nieuwe havententoonstelling (vlnr.) Koen Overtoom, Victor Everhardt, Michael Huijser en Kees Noorman.

Vier delen
Het Scheepvaartmuseum heeft de nieuwe tentoonstelling opgedeeld in vier delen. Wie de entree van de zaal passeert, staat meteen in de rijke historie van de Amsterdamse scheepvaart en krijgt met name een indruk van de scheepsbouwactiviteiten aan het oostelijk deel van de stad. Halverwege de zaal staat een prachtig gedetailleerde maquette van de Javakade uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Waarna het oog van de bezoeker wordt aangetrokken door een enorme videowall waarop een passagiersschip passeert richting de volgende zaal. Inmiddels staan je dan in het derde gedeelte van de tentoonstelling aan een grote werkbank, die wordt omringd door een vitrine van vloer tot plafond met authentiek schrijnwerkersgereedschap. Boven de werkbank hangen prachtige foto’s van havenwerkers.

Laden en lossen aan de Javakade maar dan op een maquette uit het begin van de 20ste eeuw.

Dilemma’s
Vanuit de werkplaats bereik je als bezoeker een donkere ruimte met op de vloer een verlichte afbeelding van het Noordzeekanaalgebied (van Amsterdam naar de IJmond). Dan is het tijd voor het oplossen van dilemma’s, die aan de bezoeker worden voorgelegd door Amsterdammers en mensen die werkzaam zijn in de haven: ‘Wel of geen brug over het IJ’, ‘suppen of vrachtvervoer over water’, ‘kolen of energietransitie…’. Het is een greep uit de interessante stellingen die men krijgt voorgelegd. Wie uiteindelijk de hele rondgang maakt, krijgt een zeer compleet beeld van de havens van Amsterdam zoals zij waren, zijn en worden. Een aanbeveling.

Deel dit artikel