17 december 2021

Cacao in de haven van Amsterdam

Met een op- en overslag van circa 600.000 ton cacaobonen per jaar mag Amsterdam zich de grootste cacaohaven ter wereld noemen. Een omvangrijke hoeveelheid bedrijven in het Noordzeekanaalgebied vervult een onderdeel in het proces van bean to bar. Genoeg materiaal voor een hedendaags verhaal over deze sector, maar hoe zit het eigenlijk met de historie van de Amsterdamse cacaoboon? Hoe belandde die in de hoofdstad.


Het verhaal begint bij de Azteken. Deze bevolkingsgroep uit Mexico was tussen de veertien en zestiende eeuw de allereerste groep die begon met de verwerking van cacao. De Azteken begonnen met het de verwerking van de
cacao tot een exclusief drankje voor de elite in de samenleving. Daarnaast diende de boon als betaalmiddel. Het drankje werd toen nog vaak gemixt met chili en water om het meer smaak te doen geven.

Spaanse hof

De Spanjaarden veroverden in de zestiende eeuw grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. Via deze weg raakten de Spanjaarden in aanraking met cacao. Ze namen de bonen mee zodat het Europese hof ook kon kennismaken
met het drankje, dat volgens de kenners een positieve invloed had op je gezondheid. Vanuit het Spaanse hof verspreidde de verhalen over het magische drankje en steeg de vraag naar cacaoproeverijen zich door heel Europa.

‘Dutching’ de boon
Begin negentiende eeuw was cacao inmiddels in Nederland een populair product. De bonen die ons land importeerde werden geteeld in overzeese koloniën. Amsterdam was gezien hun aandeel in de Sociëteit van Suriname
nauw betrokken bij dit proces. In Suriname was de cacaoproductie namelijk flink op gang gekomen. De bonen werden verscheept via de Amsterdamse haven en gaf chocolatier Casparus van Houten inspiratie voor een belangrijke uitvinding. Van Houten introduceerde cacaoboter en ‘dutching’. Een proces waarbij de bittere smaak van cacao verdwijnt en daardoor meer ‘in de smaak’ zou vallen bij een breder publiek.

Duurzame chocola
Als wereldspeler in de cacaohandel heeft Nederland een grote rol in het streven naar duurzame chocola. In 2011 tekenden een aantal bedrijven de ambitieuze doelstelling om in 2025 een volledig gecertificeerde cacaoconsumptie te hebben in Nederland. Wageningen Economic Research doet onderzoek naar de stand van zaken rondom de certificering.

Ontvang het magazine 76 verhalen!
Alle overige 74 verhalen kun je lezen in de speciale editie van Ways to Sea: 76 verhalen. Ook het magazine lezen? Bestel gratis het gedrukte magazine hier!